Zeeuwse Kwaliteitsdag 2006


  homepage   wat doen we?   zeeuwse kwaliteitsdag 2006   Home  Email deze pagina  Print deze pagina

Impressie 8e kwaliteitsdag 2006– Alles onder controle…!?

Donderdag 16 november is de achtste Zeeuwse Kwaliteitsdag gehouden in de Zeelandnet Studio te Kamperland. Zo’n 150 ondernemers en managers werden ontvangen met koffie of thee aangevuld met een plak speculaas.

Rond halfdrie startte het formele gedeelte met een audiovisuele sponsorpresentatie gevolgd door de opening van dagvoorzitter Eric Rotte. Rotte is in het dagelijks leven één van de vaste presentatoren van het dicht beluisterde radioprogramma “Afgaand Tij”, bij Omroep Zeeland en is inmiddels een bekende Zeeuwse persoonlijkheid.

Eerste spreker was Peter Denis, zelf sinds 1990 werkzaam als consultant/auditor bij DNV Certification Benelux. Hij vertelde dat een goed managementsysteem is gebaseerd is op risico management uitgangspunten. Drie vragen moeten dan gesteld worden.

  • Weet u wat er in u organisatie zoal kan mislopen (of goed moet lopen) ?
  • Weet u hiervan wat echt belangrijk is ?
  • En doet u genoeg om wat belangrijk is ook goed te managen ?

Met deze drie vragen kun je te werk gaan.“Risico’s kun je niet uitbannen, hier met deze moet je als bedrijf om leren gaan (managen)” aldus Denis. Tevens liet hij de verschillende modellen van risicomanagement zien, waaronder het BOW-tie model.

Tweede spreker was Serge Diekstra werkzaam bij Governors Risk Management te Leiden. Hij werkt samen met risicoanalyse consultancies over de hele wereld en ondersteunt zo grote organisaties. Zijn voordracht was een gedeelte van een 10-daagse cursus met als titel Risico-cultuur en gedrag. Er waren drie vragen welke het uur behandeld werden.

  • Wat voor soort overtredingen maken we ?
  • Onder wat voor omstandigheden overtreden mensen regels ?
  • Wat voor soort mensen overtreden regels ?

Overtredingen zijn er in verschillende gradaties van onschuldig tot opzettelijk. Overtreders nemen aan, dat zij de enige zijn die de regels overtreden. Overtredingen brengen een systeem aan de rand van de mogelijkheden. Overtredingen zijn verboden, dus ze worden niet gemeld en blijven daardoor verborgen. Diekstra vertelde dat een slechte planning debet is aan het maken van overtredingen, die feitelijk een oplossing zijn van het probleem. Als er niets verandert blijven de overtredingen. Diekstra legde uit dat binnen een bedrijf 36% schaap is en 64% is wolf. Schapen houden niet van overtredingen en hameren op normen en waarden, wolven zijn “natural born” overtreders. U kunt zelf wel inschatten in welke categorie u thuishoort. Als vrolijke noot liet zangdocente Anna-Marijke de Jong ons het nut van de ademsteun ervaren door in kanon onze stemmen te gebruiken.

Na een korte pauze was het tijd voor de laatste spreker Christo Motz. Motz is initiatiefnemer van Fylgjur, bushcraft, trekking en wilderness medicine, gevestigd in Rotterdam. Hij geeft trainingen in overleving, wilderness first aid en natuurbeleving binnen en buiten Europa. Christo Motz liet ons een andere kant zien wat risicomanagement is buiten de georganiseerde samenleving. Belangrijke punten zijn nooit in paniek te raken, wees voorbereid op wat men niet verwacht. Aan de hand van foto’s en beeldmateriaal liet hij contrasten zien tussen ontwikkelingsgebieden en onze westerse leven. Zijn rampen echt zo ver van ons bed of denken we dat dit zo is?

Daarna liet Anne-Marijke de Jong ons Opzij, Opzij, Opzij, een bekend lied van Herman van Veen, zingen. Eerst in een langzaam, daarna in een versneld tempo, om even de ademhaling te oefenen.

Na het bedanken van de sprekers, sloot Eric Rotte het formele gedeelte af. Daarna was er een ondernemersbuffet “Zeeuws culinair”. Op de traditionele Acte de Présence presenteerden verschillende hoofd- en subsponsors zich. Tevens was er de mogelijkheid tot netwerken onder het genot van een drankje.

Bekijk het fotoalbum     Bekijk de presentaties


Het verslag is geschreven door Edwin Biesheuvel, werkzaam als kwaliteitscoördinator
bij Wagenvoorde Lastechniek b.v.Webmaster Christiaan Boland |   Powered by MySQL Copyright © KwaliteitsKring Zeeland