Verslag nieuwjaarsbijeenkomst 2004


  homepage   wat doen we?   nieuwjaarsbijeenkomst 2004 verslag   Home  Email deze pagina  Print deze pagina

Nieuwjaarsbijeenkomst Kwaliteitskring

Door Rob Schieman - 06-03-2004
Op maandagavond 9 februari jl. vond in de Poort van Antwerpen te Rilland de nieuwjaarsbijeenkomst annex ledenvergadering van de Kwaliteitskring Zeeland plaats. Voorzitter Jan Stolwijk verwelkomde de aanwezige leden en bedankte het bestuur en de kascontrolecommissie voor de in 2003 geleverde inspanningen.

Na het afsluiten van de ledenvergadering (zie verder de notulen op deze website) werd het woord gelaten aan Albert Stallaart en Theo Herman. Beiden zijn werkzaam op het ROC Westerschelde. Albert werkt daar als onderwijskundige en projectleider, Theo als onderwijskundige en beleidsmedewerker.

De inleiders prikkelden de aanwezige leden met hun stelling “scholingskosten, … weggegooid geld”.

Er wordt bewust of ongemerkt veel geld aan scholing en opleiding uitgegeven maar wat krijg je daarvoor terug? Is de terugverdientijd van zo’n investering wel bekend en hoe bewust wordt dit geld besteed? Hoe kun je de resultaten meetbaar maken als je ze uberhaupt al meetbaar kan maken?

Gestart werd met een grappig filmpje over een eekhoorn die wanhopig probeert de door hem gehamsterde noot – een prachtexemplaar - te behouden. Dit tegen alle mogelijke onheilspelling in. Aan de hand van kansberekeningen, statistische spelletjes en chaosgerelateerde theorieën werd door Albert en Theo een beeld geschetst van het in hun ogen lastig te kwantificeren vraagstuk: In hoeverre kunnen we hard maken dat de uitgaven die we aan scholing hebben uitgegeven werkelijk hun geld waard zijn geweest? Er zijn immers 1001 variabelen te bedenken die (kunnen) hebben geleid tot een situatie zoals die nu is.

De presentatie verhitte de gemoederen onder de aanwezige “kwaliteitskundigen” danig. Een deel gaf aan dat “alles te meten is” dus ook de effecten van opleiding en training. Onder het genot van een drankje gingen de aanwezige leden verder met elkaar in discussie en konden de aanwezigen terugkijken op een geslaagde avond. Met dank aan Albert en Theo.


Verslag van de nieuwjaarsbijeenkomst is opgemaakt door Rob Schieman, lid van de website-redactie van de Kwaliteitskring en werkzaam voor SchipperOAZ als bedrijfs- en organisatie-adviseur.Webmaster Christiaan Boland |   Powered by MySQL Copyright © KwaliteitsKring Zeeland