Michiel de Ruyter


  homepage   wat doen we?   michiel de ruyter   Home  Email deze pagina  Print deze pagina

Michiel de Ruyter

Voor de bijeenkomst van de Kwaliteitskring Zeeland op donderdag 26 april 2007 in het Maritiem Instituut DE RUYTER aan de boulevard te Vlissingen met bijdragen van Veronica Frenks en Guus Verhagen waren maar 17 aanmeldingen binnen gekomen. Een gemiste kans!

 

 

Drs. Veronica Frenks, gastconservator verbonden aan het Zeeuws Maritiem MuZEEum te Vlissingen, heeft zich de laatste tijd i.v.m. het Michiel de Ruyter jaar, helemaal ingeleefd in de wereld waarin ‘Michieltje’ woonde, leefde en werkte. Ze schreef zelfs een prachtig geïllustreerd boek over onze zeeheld.

 

Na de ontvangst en welkom door bestuurslid A. de Korte, luisterden de aanwezigen dan ook vol aandacht naar de uiteenzetting, waarin de thema’s geografische ligging, handel, vakkennis en propaganda rond de persoon van Michiel de Ruyter aan de orde kwamen.


Wist u dat er in de 17 e eeuw al jongens van 9 jaar van school gestuurd werden? En wist u dat zo’n lastig knulletje uiteindelijk op 69 jarige leeftijd een staatsbegrafenis heeft gekregen? Dat hij als admiraal toch heel gedisciplineerd was, 7 talen sprak, en veel geschreven heeft? Hij is zelfs gebruikt als propagandamateriaal, vandaar dat er zoveel afbeeldingen van hem bestaan.

Het MuZEEum heeft, mede door Veronica Frenks, een bijzondere tentoonstelling kunnen maken in het jaar dat we landelijk denken aan de 400 e geboortedag van onze Vlissingse zeeheld.

De belangstelling van buiten de provincie voor Vlissingen en het MuZEEum is dan ook goed gestegen. Volgens de site van het MuZEEum: ‘Van 24 maart tot en met 30 september 2007 is in het Zeeuws maritiem muZEEum de expositie “De trots van Zeeland, de wereld van Michiel de Ruyter” te zien. Hiermee heeft Vlissingen absoluut een zeer bijzondere primeur in huis gehaald.’

Na een kopje koffie/ thee vertelt Dhr. Guus Verhagen, directeur van het Maritiem Instituut DE RUYTER, over de laatste ontwikkelingen binnen de oude ‘zeevaartschool’. Vlak voordat onze bijeenkomst begon, had hij een overeenkomst gesloten met de Indonesische minister van Visserij voor een samenwerkingsproject waarbij 6 visserijscholen worden verbeterd, en 2 nieuwe trainingsinstituten zullen worden gebouwd. Een mooi voorbeeld van een internationaal project, waarbij ‘Samen Doen’ de slogan is. Met dit soort initiatieven wil het Instituut een ‘derde’ geldstroom buiten de geldstroom van het Ministerie van Onderwijs op gang houden.

Na afloop was er nog tijd voor een praatje en een drankje, waarna ieder op zoek ging naar de avondmaaltijd. Met het bord op schoot konden we in de nieuwsuitzending van Omroep Zeeland de ondertekening van de overeenkomst met de Indonesische minister met eigen ogen zien.


Het verslag is geschreven door Ineke de Haan, werkzaam als adviseur van FLOW Zorgsystemen. Voor vragen en/of reacties op dit artikel kunt u contact opnemen met haar op emailadres FLOW@zeelandnet.nl De foto’s van de bijeenkomst zijn gemaakt door de echtgenoot van mevrouw Frenks.Webmaster Christiaan Boland |   Powered by MySQL Copyright © KwaliteitsKring Zeeland