Verslag Kwaliteitsdag 2007


  homepage   wat doen we?   kwaliteitsdag 2007   Home  Email deze pagina  Print deze pagina

Zeeuwse Kwaliteitsdag 2007

Op donderdag 15 november waren we te gast in Van der valk Hotel Goes voor de jaarlijkse Zeeuwse Kwaliteitsdag. Dit jaar in samenwerking met de Nederlandse vereniging voor Personeelsmanagement en Organisatieontwikkeling (NVP), afdeling Zeeland.

Thema van de dag was: Creatie x Innovatie =  Bron van kwaliteit.

Bij de ingang werden de bezoekers door één van de heren van het duo Aksident gewezen op het feit dat de registratie dit jaar middels spraakherkenning plaats vond. Een apparaat met microfoon stond opgesteld in de hal. Door de naam in te spreken in de microfoon zou de registratie geregeld worden. Het systeem werkte nog niet helemaal perfect, na openen van het apparaat bleek dat ook de andere helft van het duo aanwezig was….


In de zaal stond de koffie klaar. Na enige tijd werden we door de dagvoorzitter, organisatieactivist Harold Janssen, uitgenodigd om plaats te nemen.

 

In lijn met zijn ideeën dat in plaats van het Angelsaksische model met zijn structuur van strakke regels het beter is te werken volgens de chaostheorie, stelde Harold Janssen voor om plaats te nemen naast iemand waar je anders niet naast zou zijn gaan zitten. In zijn introductie pleitte Janssen voor chaos, ontregelen en illustreerde dat onder andere door een vergelijking. Een zwerm spreeuwen die in hun vlucht intuïtief de meest fantastische vliegbewegingen feilloos uit kunnen voeren werd vergeleken met de manier waarop wij organisaties structureren: een spreeuw boven in de structuur, stafspreeuwen daar onder en ergens diep in de structuur de werkspreeuwen.

Na de introductie konden de bezoekers twee van drie parallelsessies bezoeken.

De oproep van Janssen om lekker af te wijken van de bij de aanmelding doorgegeven keuze paste in zijn ontregel-visie...De sessie van trendwatcher Richard Lamb vond plaats in de grote zaal en werd druk bezocht. Na een introductie en presentatie werden we aan het werk gezet in twee groepen. Beide groepen moesten op een flipover door de groep gesignaleerde trends noteren.

 

Na het langslopen en toelichten van de genoteerde trends was de opdracht om er een trend of combinatie uit te halen en die in de vorm van een elevator pitch te benoemen en kort te omschrijven. Dit leverde een aantal creatieve ideeën op, zoals de Pyamisering (Kortweg: als je toch niet per se meer naar je werk toe moet, kun je net zo goed thuis in je pyama rond blijven lopen).

De andere twee sessies werden verzorgd door Jan Maas (De Kwaliteit van verbeelding) en Frans Verkooijen (De nieuwe weknemer, een leven vol banen…).

 

Na twee rondes parallelsessies werd door de dagvoorzitter nabesproken en afgerond.

De diverse presentaties zijn te bekijken op deze site.

Het duo Aksident sloot met een vermakelijke act, waarbij angstaanjagend gebalanceerd werd op een huishoudtrapje, het formele gedeelte af en daarna konden we plaats nemen in het restaurant waar een uitgebreid buffet klaar stond.

 

Het verslag is geschreven door René Dourlein, werkzaam als adviseur bij BusinessPerformanceConsulting. Voor vragen en/of reacties op dit artikel kunt u contact opnemen met hem op zijn emailadres bpc@e-dashboard.nl.

FotoalbumWebmaster Christiaan Boland |   Powered by MySQL Copyright © KwaliteitsKring Zeeland