homepage   wat doen we?   kwaliteitscaféverslag   Home  Email deze pagina  Print deze pagina

Kwaliteitscafé ‘Interne audits’- 31 maart 2011
door Piet van den Akker, kwaliteitsadviseur voortgezet onderwijs en bestuurslid KKZ

De locatie en verzorging was perfect, het weer van het soort om binnen te zitten. Het zicht op de golven van de ‘Braakman’ maakte dat wel duidelijk en een knappend houtvuur maakte het nog aantrekkelijker. De sfeer was prima en ook de samenstelling en grootte van de groep was passend voor een leuke discussieavond.

Aan de hand van een gelikte presentatie van Peter de Dreu en Arie Quik werd het fenomeen “interne audits” van diverse kanten bekeken. Peter en Arie benadrukten enkele in hun ogen cruciale punten:

• audits maken onderdeel uit van een leerproces
• een audit zonder toegevoegde waarde is verspilde tijd
• goede voorbereiding en planning is essentieel

Als uitgangspunt werd het “gedocumenteerde management systeem” genomen en ook bij Arie’s verhaal over procesbeheersing speelde sterk het punt mee: “Wat wil je eigenlijk precies bereiken?” Voor een enkeling misschien een wat erg sterke “ingenieursbenadering” maar het maakte wel een aantal zaken goed duidelijk.

Bij de meeste vragen/opmerkingen gaven de heren een reactie waaruit de ervaring van vele presentaties duidelijk werd. Alleen rond het punt “bereidheid om mee te werken” kwamen door de gemengde samenstelling van de aanwezigen (productie, politie, advies, onderwijs ….) wat grotere vraagtekens boven. De door Peter en Arie aanbevolen “auditverdragen” om ieders rol duidelijk te maken en acceptatie te bevorderen leidde snel naar het aspect “cultuur binnen de organisatie”. En daar voelde met name Arie zich uitgedaagd. Een te complexe materie om “tussendoor even te bespreken” maar zeker één waar we nog eens op terug zouden kunnen komen. Arie verklaarde zich bereid om op een later moment nog eens de discussie in te gaan. Zonder garantie op succes maar wel om veel te verduidelijken….. Voor die bijeenkomst kom ik desnoods terug van vakantie. Als het dan weer in BraakmanZicht wordt gehouden, dan merk ik het verschil wellicht niet eens!


Handout presentatie KKZ 31.03.2011

 

 Webmaster Christiaan Boland |   Powered by MySQL Copyright © KwaliteitsKring Zeeland