Juran 100 jaar


  homepage   artikelen   juran 100 jaar   Home  Email deze pagina  Print deze pagina

Juran 100 jaar

100 jaar en Dr Joseph Juran is nog steeds 100% kwaliteit

Eén van de grondleggers van het moderne kwaliteitsmanagement, Dr. Joseph Juran wordt eind dit jaar 100. Als er één management goeroe is die het ontwikkelde echt toepast dan is het wel Joseph Juran. Met zijn 100 jaar is hij nog altijd bezig met het schrijven van boeken. Ook zijn vrouw, die volgend jaar 100 jaar wordt, is nog goed ter been. Ze zijn dit jaar 75 jaar getrouwd. Het Juran Institute (Wilton, Connecticut, VS) heeft deze gelegenheid aangegrepen om speciale aandacht te besteden aan deze bijzondere gebeurtenis. Op 6 mei j.l. is tijdens een gelegenheidslunch dit heugelijke feit gevierd samen met 25 jarig jubileum van het Juran Institute door Joseph Juran zelf opgericht om verdere ontwikkeling en toepassing van zijn gedachtengoed te waarborgen. Alexander Janssen, managing director van Juran Institute in Amsterdam en Jack Breure, waren erbij. Dit artikel geeft een indruk van hun beleving van deze dag.

De viering vond plaats in Stamford Mariott hotel in de staat Connecticut. Er waren circa 200 genodigden waaronder familie, vrienden, collega’s en captains of industry. Joseph DeFeo, de huidige CEO en President van het Juran Institute was de aangewezen moderator. De agenda bevatte, naast optredens van Dr Juran zelf, speeches van hoogwaardigheidsbekleders als Bob Galvin (Chairman Emeritus van Motorola Corporation), management goeroe Peter Drucher en Paul Borawski, Director van de American Society for Quality. Joseph Juran gaf in de “closing remarks” zijn beschouwing over de ontwikkeling van kwaliteit in de vorige eeuw en zijn verwachtingen voor de ontwikkelingen in de toekomst. Zijn boodschap was duidelijk; “Als de VS en Europa economische wereldleiders willen blijven, zullen zij nog beter hun best moeten doen. Zo niet, dan zullen vele industrieën het snel moeten afleggen tegen de opkomende giganten uit Azië”. “De Japanners hebben niet alleen mijn boeken gelezen maar de inhoud ook toegepast in hun day-to-day business”. Hierbij een paar citaten van verschillende sprekers:

“Joseph Juran’s werk is cruciaal geweest voor de ontwikkeling van Japan na de oorlog. Zonder zijn werk waren we nooit zover gekomen.Vele topindustriëlen in Japan zijn in de jaren zestig en zeventig door hemzelf opgeleid als echte verbetermanagers”, Noriaku Kano, professor aan de Tokyo University of Science.

“In de jaren vijftig lag in de VS de nadruk op productiviteit en snelheid. Op dat moment begon zich in Japan, met intensieve bemoeienis van Joseph Juran, een revolutie te ontvouwen op het gebied van kwaliteitsverbetering. Vandaag de dag heeft nog niemand de Japanners geëvenaard in hun streven naar perfectie”, meldde Blanton Godfrey, voormalig CEO van het Juran Institute.

“Joseph Juran’s inbreng in het committee dat de Malcolm Balridge Criteria heeft ontwikkeld en onderhoudt, en tevens als jurylid, is van groot belang geweest voor het wereldwijde succes van dit instrument als aanjager voor verbeterprogramma’s”, aldus Curt Reimann, voormalig directeur van van het “National Institute of Standards and Technology” en de Malcolm Baldridge National Quality Award.

Tevens nam een van zijn voormalig leerlingen, Enrique Maso, het woord. Hij meldde: “alles wat ik bereikt heb, heb ik te danken aan Dr Joseph Juran”. Enrique Maso, inmiddels ook in de tachtig, heeft een belangrijke rol gespeeld als board member van een aantal vooraanstaande Spaanse banken. Tevens was hij burgemeester van Barcelona.

In Europa heeft Juran Institute twee vestigingen; in Amsterdam (WTC) en Madrid. Het houdt zich met name bezig met de implementatie van Six Sigma bij de top-500 multinationals in Europa. Vanuit Europa wordt tevens Juran Institute’s wereldwijde benchmarking programma’s gerund. Jack Breure werkt, na acht jaar in dienst te zijn geweest bij het Juran Institute, als zelfstandig adviseur. Hij is woonachtig in Vlissingen en lid van de Zeeuwse Kwaliteitskring.


Dit artikel is geschreven door Jack Breure, werkzaam als zelfstandig adviseur op het gebied van verbetermanagement onder de naam Q-Trilogy. Voor vragen en/of reacties op dit artikel kunt u contact opnemen met hem op zijn emailadres jbreure@zeelandnet.nl.Webmaster Christiaan Boland |   Powered by MySQL Copyright © KwaliteitsKring Zeeland